≡ Menu

Upplev Norrland

Vid Piteå havsbad kan du njuta av kilometerlånga sandstränder och en sol som inte går ner på sommaren. Piteå havsbad har också en mängd aktiviteter att välja bland, som isbrytare, kupolbiograf, lekland, spa, hundspann, golf, paintball och tivoli. Barnfamiljerna älskar Piteå havsbad eftersom det är så barnvänligt och det finns något för alla åldrar, även de vuxna. I Piteå anordnas i juli årligen också den välbesökta musikfestivalen Piteå dansar och ler.

ishotelletHöga kusten är en region som bör upplevas minst en gång i livet. Den är belägen i Ångermanland och har ett dramatiskt landskap med fantastiska naturupplevelser. Varför inte vandra längs Höga Kusten-leden? Det finns olika etapper, beroende på hur långt du vill promenera. Man kan också kombinera vandringen med att paddla kajak och övernatta i lappkåta. I Höga kusten finns också Mannaminne, ett helt unikt värdshus och museum. Till Mannaminne hör över 50 byggnader med allt från jordbruksmuseum till spårvagnar. Byggnaderna är ditflyttade från när och fjärran, till exempel från Ungern och Norge. På Mannaminne kan man också äta och sova och det anordnas en stor mängd evenemang som jazzfestival och konstutställningar.

För den som vill åka lite längre norrut är Ishotellet naturligtvis något man inte bör missa. Det ligger i Jukkasjärvi och byggs upp på nytt varje vinter. I år, säsongen 2009/2010, är det den tjugonde gången som hotellet byggs upp, helt i is. Första året hotellet byggdes så var det en igloo på 60 kvadratmeter. I år blir det världens största hotell av snö och is med en yta på hela 5500 kvadratmeter! Ishotellet är en upplevelse i sig, men det finns också många kringarrangemang att delta på. Vad sägs om en kurs i isskulptering, vildmarkssafari, besök i LKAB-gruvan eller i Esrange Space Center, lassokastning, hundspann, islandshästridning eller forsränning. Om somrarna har hotellet förstås smält bort, men midnattssolen, den dramatiska naturen och de exotiska upplevelserna och aktiviteterna finns kvar.

I Norrland finns förutom vandrarhem och hotell många spännande platser att övernatta på. I Höga kusten kan du övernatta på en fyr, i Jämtland kan du bo i ett spökhus och i Lappland kan du spendera en natt eller två på ishotellet.