≡ Menu

3 häftiga naturupplevelser i Skandinavien

Skandinavien omfattar Danmark, Norge och Sverige. Ibland råder det lite begreppsförvirring om exakt vilka länder som ingår i Skandinavien och det är inte ovanligt att även andra nordiska länder som Island, Föröarna och Finland inkluderas. I den här artikeln tipsar vi om några häftiga naturupplevelser att uppleva i de Skandinaviska länderna. Fler bra tips på både upplevelser, resor och hotell hittar du på visitingscandinavia.com.

Norrsken i Norrland

Norrskenet, eller polarsken som det egentligen heter, är ett ljusfenomen som framför allt förekommer i närheten av jordens magnetiska poler när laddade partiklar krockar med jordens atmosfär. Polarskenet förekommer både vid nordpolen och vid sydpolen. Norrskenet kan man se få flera platser i norra Sverige under vinterhalvåret, exempelvis i Kiruna, Abisko, Jukkasjärvi, Luleå, Jokkmokk och Umeå. Förr i tiden trodde man att norrskenet var ett tecken som var ett förebud om krig och sämre tider.

Predikstolen i Norge

Predikstolen – Preikestolen på norska – är en platå som skjuter ut från klippan rätt ovanför norska Lysefjorden. Själva platån är endast ca 25 x 25 meter stor, vid kanten är det hisnande 604 meter ner till vattenytan. För att komma till Predikstolen åker man med fördel bil, sen får man vandra ca 5 kilometer från Preikestolen Fjellstue för att sen komma till klippavsatsen. Vandringen är bitvis ganska svår och tar flera timmar att gå.

Skagen i Danmark

Vid Skagen i nordligaste Danmark hittar du landets nordligaste udde, det är här som haven Kattegat och Skagerrak möts. Området kallas för Grenen och är ett av Danmarks mest populära sevärdheter I området samlas ofta örnar och andra rovfåglar.  Där haven ”krockar” uppstår ett naturfenomen som gör att området konstant ändrar form. Området påminner om en öken med ett stort område av höga sanddynor. I området hittar man även Skagens fyr, fyren är 46 meter hög och Danmarks näst högsta fyrtorn.